ARBITRATION BOARD NO. 554
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In the Matter of Arbitration
Between

Union Pacific Railroad Company *  OPINION AND AWARD

And :
Brotherhood of Locomotive Engineers
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INTRCDUCTION

On March 14, 1594, the Union Pacific Railroad Company (the
"carrier”) served notice toc the Brotherhcod of Locomotive Engineers
("BLE" dr the "Organization") that, pursuant to Article VII, Section
2 of the aAward of Arbitration Board No. 458, dated May 19, 1986, it
wished to "negotiate a rule which would permit establishment of road
switcher ("Dodger") in accordance with the terms and conditions” of
a proposed agreement it had developed. On April 23, 19%4, the Organi-
zation rejected the Carrier's proposal, asserting there was a "Dodger
Agreement" already in place on the property and, therefore, it saw
no need te change the existing arrangement.

Following meetings between the parties who were unable to agree
on the Carrier's proposed agreement, the Carrier withdrew its propoesal
on February 7, 1995. The Carrier then stated its intent to pursue
the matter to arbitration. Subsequently, the undersigned was selected

6 serve as Arbitrator and to render a final and binding Award.
BACKGROUND

Section 2 - New Road Switcher Agreements, Article VII of the
May 19, 1986 BLE National Agreement reads as follows:

(a) Carriers that do not have rules or
agreements that allow them to establish road
switcher assignments throughout thelir system
may serve a proposal for such a rule upon the
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interested general chairman or chairmen. T
agreement is not reached on the proposal wi
2¢ days, the question shall be submizted o
arbitration.

f o
.
thin

(b} The arbitrator shall be selected by the
partiss or, if they fail to agree, the National
Mediation Board will be reguired to name an arbitrator.

(¢} The arbitrator shall render a decision within
30 daves from the date he accepts aprointment. The de-
cision shall not deal with the right of the carrier to
establish road switcher assignments (such rights is
recognized), but shall be restricted to enumeraring
the terms and conditions under which such assignments
shall be compensated and operated,

{(d) In determining the terms and conditions under
which road switcher assignments shall be compensated
and operated, the arbitrator will be guided by and
confined toc what are the prevailing features of other
road switcher agreements found on Class 1 railroads,
except that the five day yard rate shall apply to any
assignment established under this Secticon.”

The Organization's position in this matter is that there are al-
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ready road switcher agreements on the property, as noted by its Exhibit
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C in its submission to this Board and in its basic Agreement with e
Carrier. Therefore, the Organization submits that, because the Carrier
already has the right to put "traveling switchers" at established
through-freight terminals, there is no need to amend the parties’
current Agreement. Thus, the Organization presents the guestion at
igssue as follow:
"Can the Carrier rewrite a roadswitcher agreement
under PLB 458 when there are already road switchers
agreements on the property?”
The Carrier's position is summarized in a letter to the Organiza-~
ticn on March 29, 1998. That letter, in pertinent part, stated:
1}  In general discussion, vou agreed that the Company
has the right put on traveling switchers at any
location under the terms of the National Agreement.
The primary issue i1s whether or not a standard
Traveling Switcher Agreement reached pursuant to

the National Agreement autcmatically replaces
existing road switcher agreements.
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2) I asked you what yeour position would be if we
grandfathered existing road switchers; would
vou then agree to adopt the proposed standard
agreement? You would not answer the question
and would not commit one way or the other.

3) I read through the Company proposal and all
sections were acceptable to vou as is. Again,
the only primary issue was the cuestion of
whether or not the standard agreement would
replace existing agreements and secondarily,
whether or not Side Letter No. 1 should bhe
included with the Agreement.

4y  In our discussion, it developed that you had not
put the Company proposal out for ratification.

accordingly, the Carrier submits that the followinag guestion is
before the Board: "Is the Hoad Switcher Agreement ("RSA") negotiated
by the parties, but not ratified, appropriate in 'terms and conditicons
under which road switcher assignments shall be compensated and operated’
on the Carrier's property.”

The Carrier's final proposal reads as follows:

“In keeping with precepts set forth in Article VII
of the May 19, 1986 BLE Naticnal Agreement, the parties
signatory hereto agree the terms and candltlons set
forth herein shall govern establishment and cperation
of traveling switcher assignments.

It is agreed the terms and conditions for establishing
and operating traveling switchers are as follows:

Section (1) Traveling sw1tcher assignments will
be made with a regularly set starting
time and with a regularly assigned
on and off-duty voint with a thirty-five
{3%) mile radius or sixty {(60) miles in
one direction mileage limitation on a
five, six or seven-day per week basis.

Note #1 In accordance with Side Letter #23
of the May 1%, 1986 BLE National
Agreement - 'JOINT STATEMENT CONCERNING
EFFORTS TO IMPROVE THE COMPETITIVE
ABILITIES OF THE INDUSTRY'-if business
increases at an existing industry or
a new shipper locates in close proximity
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Section

Section

Section

(31

(5}

(6)

to the established limits, the
Carrier may service 1t with an
existing read switcher by provid-
ing ten (10) davs notice.

Industries that are served by current
TEE agreements and are beyond a thirty-
five radius or sixty (60) miles in one
direction, will not be affected by

thig Agreement,

Traveling swicher assignments may

be required to, without penalty,
cperate into, out of and through
terminal of their run, or inte, out
of or through any point of their
assignment, or over any part of their
asgignment as many times as may be
required.

Pay provisions pertaining to initial
and final terminal switching and/or
delay and terminal switching will not
apply to these assignments.

Engineers in such service will be

paid the five-day vard rate for the
entire trip or dav's work. Eight
hours or less shall constitute a

day's work. Cvertime will be com-
puted on the minute basis and will

be paid for all time on duty in excess
of eight hours’ service. Miles run
shall not be taken into account for
DAY DUrposes.

The National Holiday Agreement shall
apply to road switcher without regard
to mileage operated,

An assigned road switcher engineer who
is reguired to work less than the
bulletined number of days of the
assignment will be paid a dav's pay
for each day not worked. 1If traffic
is temporarily interrupted because of
snow blockade, washouts, wrecks or
similar obstructions, and it is im-
possible to perform regular service,
the guarantee does not apply provided
the engineer is notified at least four
(4) hours prior to going on duty.
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Section {7} Except as specifically provided

herein, nothing contained in this

agreemaént shall be construed as

modifyving, amending or superseding
any of the provisions of schedule

agreements.

This Agreement shall bescoms effective lmmediately
and shall remain in effect until revised or cancelled
in accordance with the procedurss prescribed by the

Railway Labor aAct, as amended.
Signed at Cmaha, Nebraska, this day of
"QUESTIONS AND ANSWERS
TRAVELING SWITCHER AGREEMENT

Section (1)

1. Q. Does this Agreement give the Carrier
right to replace localsg with TE8E's?

the

A, Yes, however a TSE may not be designated

ags a local under the Letter Agreement

dated April 24, 1946 of the applicable

agreemant,

2. Q. May the established starting time of
TEE he changed?

a

A, Yes, but if over cone {1} hour from time

established on last bulletin., the Job

will be rebulletined, In one (1) hour
or less, will be notified prior to end

of previcus shift.

3. Q. 1Is the off-duty point the same as the on-

duty point?

A, Yes.

4. Q. Are there any restrictions on TSE's at
those locations where there are no vard

crews assigned or on duty?

A. A TSE can perform all duties a road crew
can do at such locations under the appli-

cable rules,.

,1994."
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5. Q. Are there any restrictions on a TS5F ab
those locations where a vard crew(s) is
assigned and on dugy?

A. Yes, A TEE may perform any duties in
connection with its own train. No
general yvard switching may be performed
if a yvard crew is on duty.

Sectrion (2}

1. Q2. 7Is there any restriction on how many timas
a TSE may run back and forth over the
limits of their asgsignment?

A. No, there is free movemant over ths
territory of the assignment.

<. Q. Is there any restriction how often a TSE
may coperate into and out of or throuah
terminals?

A. HNo, see the preceding answer.
General
1. Q. What eating rule applies to TSE's?

A. TSE's are governed by paragraph 5 of
the July 23, 1981 Memcrandum ¢f Agreement
(Eating on Line of Road).

2. Q. Will TSE's operating under existing agree-
ments be abolished and/or re-established?

A, No, but is is understood the pre-existing
agreements are superseded and the assignments
will now be goverened under the provisions
of this Agreement."

*Side Letter No. 1
1860.65-1

Mr. M., L. Royal, Jr.
General Chairman - BLE
413 West Texas
Sherman, TX 75090-3755

Dear Sir:
This has reference to Traveling Switcher Agreement

executed this date and need to address assignment which
may operate over more than one seniority district.
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It was agreed that in those instances where an
assignment is established at a location and the limits,
as set forth in Section (1) of the Agreement, will
encompass more than one seniority district and it is
to be operated on multiple seniority districts, the
appropriate local chairmen will promptly determine
the proration (within thirty days from date jcb is
established); should they be unable to agree the
General Chairman and Director of Labor Relations
will make the determination.

If the foregoing fairly sets forth our understand-
ing regarding this matter, please sc indicate by
signing in the space provided bhelow.

Yours truly,

T. L. Wilson, Sr.
Director-Labor Relations
I CONCUR:

M. L. Roval, Jr.
General Chairman - BLE"™

FINDINGS

The evidence supports the Carrier in this matter. At the outset,
1t 1s clear under the terms of the governing National Agreement that
the Carrier has the right to an agreement permitting the establishment
of road switcher assignments. Without belaboring the point, unduly
restricting the establishment of road switchers is contrary to the
intent of the enabling provisions of the BLE National Agreement.
Likewise, Public Law Board No. 959, Award No., 262 dated February 19,
1993 (Arbitrator Criswell) recognized that road switchers may cross
senicrity districts.

The Carrier's proposed RSA is identical to the Agreement adopted
by the UTU for the same territory in question here which further
supports the conclusion that the Carrier's proposal should be adopted.
Indeed, the same question now before this Board was addressed by

Arbitrator Dennis when he helid:
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"The commonality of interests that these two
two groups of employes share ils obvious. It is
egually va«@us that harmony among the pay and work
rules governing these two groups must exit., As a
practical matter, efficient rail operations demand
no less.”

and last, I also note that the proposed RSA is also consistent
with the UTU Read Switcher Agreement in the Carrier’s Eastern District
as well as those on other properties, including for example, the
Chicago North Western Railroad.

Therefore, while I recognized and have duly considered the
Organization's strong cpposition in its submission and in its pre=-
sentation before me to the Carrier's proposal, its advocacy runs

sunter to the clear intent of the parties' National Agreement and
supported by arbitral awards and other similar agreements.
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AWARD

The Carrier’'s Road Switcher BAgreement is presented in the body
of this Award and as shown in the Carrier's submission ({(Exhibit "H")
to this Board is adopted as the foundation of Award in this case.

I find that the Carrier's position is correct.

UL (Do

Eckehard - Muas%lg[
Arbitrator

Dated: r_;;wf*sfé ),/@555
/



